Laksa Ohhh Laksa!

Ha ha ha ha....hantu laksa??mak aku panggil aku...xpe2..aku suke..panggil la apa2 pun tapi mesti berkaitan ngan laksa..aku terima ngan rela hati.....kegilaan aku terhadap sejenis mi bernama laksa ni x dapat dibendung..boleh jadi sasau aku kalau x dapat makan... kenapa la aku jadi mcm ni ye....agaknya mak aku ni ngidam sgt laksa kot..maklum la org kedah...bila aku dah kawen ni makin menjadi2, sebulan mesti kena ada menu laksa kalau x tetiba je angin kus2 aku dari afrika selatan datang.....mula aku nak angin...sampai mcm 2 ye....dengan penuh semangat nye aku pun membeli pelbagai jenis buku resepi yang ada resepi laksa..pastu ak g tanya mak aku...dah tnye 2 mesti la kne cuci sikit.."2 la masa mak masak laksa kat dapur ko g bantai tgok tv bukan nak tnye ke apa ke,skang baru nak tau...."ahhh...aku x peduli janji aku dapt resepi..hahaha....betui mak aku cakap....makanan feveret aku pn aku x reti buat....xkan asik nak beli kat kedai....belum tentu sesedap dan serasa mak aku buat.....jadi dengan penuh bersemangatnya aku membeli segala jenis barang2 nak masak laksa...x sabor nak masak...tangan dah gatal sgt ni....aku pn memcuba respi yang aku amik dari mak aku...nak tau??

Bahan-bahan

1 bungkus laksa
1kg ikan(kembong,selayang,sardin,belut)
kalau nak try belut sila lah ye...
3 biji bawang besar
1 biji bawang putih
sengenggam lada kering
kalau x nak pedas sikit pun jadi la...ingat cili kering ni rendam dlu dlm air panas tau biar lembut
belacan
 yang ni sebesar ibu jari je jgn bnyk sgt nti bau belacan plak laksanye
daun kesum
5-6 tangkai boleh la...lagi bnyk lagi naik bau...
bunga kantan
1-2 kuntum
asam keping
5-6 keping
sedikit bahan perasa

Hiasan
bawang besar
limau kasturi
cili padi
daun selom
mesti x ramai tau daun ni...dan x semua kedai ada..ce tanye2 kalau ade, sedap makan ngan laksa
petis udang
Telur yang direbus


Cara memasak
  • Bersihkan ikan dan rebus kan dalam periuk bersama 2-3 keping asam keping(x lama agak2 dalam 20 minit tgok pada kuat mana api korang pasang)
  • Setelah itu angkat ikan dan asing isi dan tulang ikan tersebut(ingat air rebusan ikan tadi yang bersama asam keping di dalamnya jgn dibuang)
  • Blender isi ikan tadi dan tuang dalm bekas jangan lupa tulang ikan juga harus diblender tapi harus ditapis dahulu(kang korang x tapis tulang ikan tercekik 1 kelurga)(blender dengan mengguna air ikan tadi)
  • Blender juga bawang besar dan semua bawang putih tadi bersama cili kering dan belacan
  • Tuang bawang yang diblender bersama bahan tadi dalam periuk yang di panaskan(x payah letak minyak ok...masuk je terus)
  • Masukkan isi dan tulang ikan yang telah ditapis kedalam periuk bersama lebihan air ikan tadi bersama asam keping nya
  • Tambah air ikut suka
  • Kemdian masukkan daun kesum dan bungan kantan yang dipotong 2(daun kesum ni buang tangkai ambil daun nya,bungan kantan boleh potong ikut suka tapi jgn hiris halus plak..)
  • Tambah asam keping lagi jika mahu masam
  • Tambah sedikit garam,gula dan perasa
  • Masak sehingga kuah nampak mendidih
  • Jangan lupa rendam laksa dulu(kalau yang keras )pastu rebus sampai kembang
Angkat dan hidang bersama bahan-bahan hiasan tadi...

alhamdulillah siap jugakan...bukan susah pun....kat bawah ni kali ketiga aku masak laksa...sedap x terkira...hubby aku la yang kata....


Baru masak..panas jadi mengigil tangan tangkap gambo peiuk ni...

Bahan-bahan hiasan yang tengah dipotong n dihiris halus

Jangan lupa rebus laksanya

hasilnya...

mmm..dah nak makan dah ni...


SELAMAT MENCUBA YE KAWAN-KAWAN!

Terima Kasih Sudi Baca Jangan Lupa Komen

Tiada ulasan: