Kat sini aku nak share sikit resepi yang aku suka masak dan sedikit resepi ciptaan my hubby maklum lah orang pernah jadi Chef jadi bnyk resepi yang terkumpul yang boleh kita kongsi bersama...
UDANG TUMIS PETAI
Bahan-bahan:-
Lengkuas 2.25 cm dikupas Kunyit 2.25 cm
Dikupas biji gajus 10 biji dipanggang
Serai 4 batang
Cili kering 20 tangkai direndam sehingga lembut
Cili merah 5 tangkai
Cili padi 5 tangkai
Bawang merah 240 gm dikupas
Bawang putih 2 ulas dikupas
Belacan 4x2.25 cm
Udang 600 gm yang kecil dibuang kulit dan dibersihkan
Minyak masak 6 sudu besar
Asam jawa 1 sudu besar membumbung diramas dengan 125 ml air dan ditapis airnya
Petai 15 mata dikopek kulit dan dibuang kulit ari
Gula 1 sudu teh
Garam ½ sudu teh
Cara-cara:-
• Campurkan lengkuas,kunyit,biji gajus dan serai dan kisar menjadi pes ketepikan.
• Campurkan cili,bawang merah dan belacan dan kisar menjadi pes ketepikan.
• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis pes lengkuas sehingga wangi.tambah pes cili dan goreng kacau di atas api kecil sehingga wangi dan pecah minyak
• Masukkan undang dan goreng kacau selama beberapa minit pastikan udang tidak terlalu masak tambah air asam jawa dan didihkan perlahan-lahan.
• Masukkan petai,gula dan garam goreng kacau selama 2 minit hidang panas-panas.
IKAN KUKUS TEOCHEW
Bahan-bahan:-
Ikan kurau atau bawal 600-900 gm
Garam 1 ½ sudu teh
Lada putih serbuk 1 sudu teh
Kubis asin 120 gm direndam dan dihiris-hiris
Cendawan cina kering 4 kaki direndam sehingga lembut dan dihiris-dihiris memanjang
Ayam 90 gm dipotong halus-halus memanjang
Halia 4 cm dikupas dan dipotong halus-halus memanjang
Cili merah 2 tangkai dipotong halus-halus memanjang
Minyak bijan 1 sudu teh
Air 125 ml
Minyak masak 3 sudu besar
Bawang merah 3-4 ulas dikupas dan dihiris-hiris
Daun bawang 2 pokok dipotong-potong 5 cm
Daun ketumbar 2 tangkai dipotong-potong 5 cm
Cara-cara:-
• Bersihkan ikan dan lumur dengan garam dan lada putih serbuk bubuh di ataspinggan kalis panas dan atur kubis asin cendawan,ayam,halia dan cili diatas ikan.
• Perah jeruk buah plum di atas ikan dan bubuhkannya di tepi ikan tambah minyakbijan dan air
• Letakkan pinggan di dalam dulang pengukus dan kukus di atas air mendidih selama 15 minit
• Sementara itu panaskan minyak masak di dalam kuali dan goreng bawang merah sehingga keperang-perangan
• Apabila ikan sudah masak tuang minyak dan bawang merah goreng ke atas ikan hias dengan daun bawang dan daun ketumbar hidang panas-panas.
TELUR TEH BERHERBA
Bahan-bahan:-
Telur 12 biji pada suhu bilik
Daun teh cina 4 sudu besar
Kicap pekat 3 sudu besar
Garam 1 sudu besar
Gula ½ sudu teh
Herba akar anglika cina (tong kwai) 15 gm
Herba codonopsis (tong sam)10 gm
Herba astragalus (pak kee)10 gm
Herba polyconattum(yok chok)10 gm
Herba biji medlar (kee chee) 5 gm
Cara-cara:-
• Masukkan telur ke dalam periuk besar dan tambah air sehingga menenggelamkan telur.masak sehingga mendidih kecilkan api dan renihkan selama 15 minit
• Tuskan telur dan biarkan sejuk dangan pelahan-lahan ketuk-ketukkan telur dengan belakang sudu untuk meretak kan kulitnay.
• Bubuh semula telur ke dalan periuk dan tambah air sehingga menenggelamkannya.masukkan bahan-bahan selebihnya,kacau dan biarkan mendidih.kecilkan api ketahap paling rendah dan renihkanselama 3 jam atau gunakan periuk crock pot dan masak selama 3 ½ jam.
• Tuskan telur dan sejukkan kupas kulit potong-potong dan hidang.
SUP KAMBING BEREMPAH
Bahan-bahan:-
Daging kambing 1 kg dibuang lemaknya dan dipotong dadu 2.5 cm
Air 2.5 liter
Kulit kayu manis 5 cm
Bunga cengkih 8 kuntum
Bunga lawang 2 kuntung
Lada putih biji 1 sudu teh
Ketubah biji ½ sudu teh
Jintan manis/kasar ½ sudu teh
Jintan putih/halus ½ sudu teh
Garam 2 sudu teh
Bawang merah 8 ulas dikupas dihiris-hiris dan digoreng garing
Bawang putih 3 ulas dikupas dihiris-hiris dan digoreng garing
Daun bawang 2 pokok dihiris-hiris
Cara-cara:-
• Masakkan daging kambing dan air kedalam periuk dan didihkan
• Tumbuk kasar-kasar kulit kayu manis bunga lawang lada putih ketumbar,jintan manisdan jintan putih bungkus dengan kain kasar dan masuk ke dalam sup yang sedang mendidih kecilkan api renihkan perlahan-lahan selama 2 jam sehinggs daging empuk.
• Buang buih yang timbul dan tambah garam hidang panas-panas dengan bawang merah,bawang putih yang digoreng garing serta daun bawang
TELUR DADAR LOBAK ASIN
Bahan-bahan:-
Telur 3 biji
Daun bawang 1 pokok
Minyak masak 2 sudu besar
Bawang putih 2 ulas dikupas dan dicincang halus-halus
Lobak asin 45 gm direndam selama 10 minit dan dicincang halus-halus
Bahan perasa:-
Kicap cair 1 sudu teh
Gula ½ sudu teh
Minyak bijan ½ teh
Lada putih serbuk ¼ sudu teh
Cara-cara:-
Pukul telur dengan garfu dan masukkan bahan perasa dan daun bawang kacau rata-rata dan ketepikan
Panaskan kuali leper dengan 1 sudu besar minyak masak dan goring kacau bawang putih dan lobak asin selama 1-2 minit di atas api kecil angkat dan masukkan ke dalam adunan telur
Panaskan minyak masak lagi di dalam kuali tuang adunan telur ke dalam kuali dan masak di atas api kecil sehingga keperang-perangan terbalikkan telur ke dalam kuali dadar dan masak sebelah bahagian lagi sehingga keperang-perangan.
SOTONG MASAK ASAM
Bahan-bahan:-
Sotong 450 gm yang kecil atau sederhana
Asam jawa 3 sudu besar diramas dengan 625 ml air dan ditapis airnya
Belacan1.25 cm persegi
Gula 1 sudu sedang
Garam 1 sudu kecil
Asam gelugur 3 keping
Bawang merah 12 ulas dikupas dan dihiris-hiris
Serai 2 batang dititik
Cili merah 4 tangkai dibelah memanjang dan dibiarkan tangkainya
Cili hijau 4 tangkai dibelah memanjang dan dibiarkan tangkainya
Cara-cara:-
• Cuci dan buang dakwat sotong ketepikan
• Masukkan air asam jawa belacan,gula,garam,asamgelugur,bawang merah dan serai ke dalam periuk
• Didihkan dan tambah cili merah dan cili hijau renihkan selama 10 minit
• Tambah sotong dan didihkan selama 3-4 minit sehingga masak hidang panah-panas.
ITIK PANGGANG DENGAN SOS PLUM
Bahan-banan:-
Itik panggang 1 ekor
Minyak masak untuk menggoreng terendam
Bijan 1 sudu besar digoreng tanpa minyak
Daun ketumbar 1 tangkai dicincang
Tomat 2 biji dihiris-hiris
Sos (dibancuh):-
Sos tomato 3 sudu besar
Sos cili 1 sudu besar
Sos plum 1 sudu besar
Gula 2 ½ sudu sedang
Garam ½ sudu teh
Minyak bijan 2 sudu teh
Sos stik A1 3 sudu sedang
Sos worchestershire 1 ½ sudu sedang
Air panas 75 ml
Tepung jagung 1 sudu teh
Cara menbuat:-
• Masukkan itik panggang ke dalam dulang pengukus dan kukus selama 1 jam jika suka itik boleh dikukus dahulu pada hari sebelumnya.
• Potong dada itik memanjang dengan pisau tajaim tetapi jangan dipotong habis
• Panaskan minyak masak untuk menggorang terendam di dalam kuali sehingga betul-betul panas goring itik sambil dibalik-balikkan selama 15-20 minit sehingga kulitnya garing dan kuning keemasan.
• Potong itik kecil-kecil dan atur di dalam pinggan.
• Tinggalkan sedikit minyak masak di dalam kuali untuk memasak sos panaskan minyak dan masukkan bancuhan sos kacau sehingga sos pekat tuang sos ke atas itik dengan menggunakan sudu dan tabur dengan bijan hidang panas-panas setelah dihias dengan daun ketumbar dan tomato
ITIK HALIA PERIUK TANAH
Bahan-bahan:-
Minyak masak 2 sudu besar
Halia muda 210gram dikupas dan dihiris-hiris
Bawang putih 7 ulas dikupas dan dicincang halus-halus
Tauhu jeruk (lam yee) 1 keping
Pes tauco berhalia pedas 2 sudu besar
Itik 1 ekor (seberat 2.75 kg) dibuang kulit kaki dan leher dan dipotong kecil-kecil
Gula 1 sudu besar
Kicap pekat 1 sudu besar
Air 875 ml
Tepung jagung 2 sudu teh dibancuh dengan 2 sudu besar air
Daun bawang 1 sudu besar yang dihiris-hiris
Daun ketumbar 1 sudu besar yang dihiris-hiris
Cara menbuat:-
• Panaskan minyak masak di dalam periuk tanah 10 cm tumis kepingan halia sehingga wangi masukkan bawang putih dan goring sehigga perang
• Tambah tauhu jeruk dan pes tauco berhalia pedas dan goring kacau sehingga wangi
• Masukkan itik dan masak selama 2 minit tambah gula dan kicap pekat dan balik-balikkan agar rata
• Tamdah air dan didihkan,kecilkan api dan renihkan tertutup selama 1 jam atau lebih sehingga itik empuk dan kuah perkat kacau selalu semasa merinihkannya
• Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung dan masukkan daun bawang dan bawang dan daun ketumbar hidang panas-panas
UDANG MENTEGA BERKERISIK
Bahan-bahan :-
Udang 500 gram yang besar dibersihkan dan dibuang janggut
Garam ½ sudu teh
Lada putih serbuk ½ sudu teh
Minyak masak untuk menggoring terendam
Mentega 90 gram
Kelapa parut goreng kering 60 gram dikisar sehingga halus dan menjadi kerisik
Gula 2 sudu teh
Garam ½ sudu teh
Cili padi 10 tangkai dihiris halus-halus
Daun bawang 2 pokok dihiris-hiris
Daun ketumbah 2 tangkai dihiris-hiris
Limau nipis 1 biji diperah jusnya
Telur dadar :-
Telur 2biji dipukul
Kicap cair 1 sudu teh
Garam ¼ sudu teh
Lada putih serbuk ½ sudu teh
Cara menbuat:-
• Perasakan udang dengan garam dan lada putih ketepikan
• Campurkan bahan telur dadar di dalam mangkuk panaskan kuali tak melekat dan tuang sepertiga campurkan telur ke dalam kuali panas dan masak sehingga menjadi telur dadar nipis angkat dan ulang proses dengan baik campur telur hiris telur dadah nipis-nipis dan ketepikan
• Panaskan minyak masak untuk menggoring terendam dan goreng udang sehingga masak.angkat
• Panaskan mentega di dalam periuk di atas api api kecil masakkan kerisik,gula ,garam dan cili padi balik-balikkan dan masak sehingga wangi tambah telur dadah yang dihiris,daun bawang ,daun ketumbah dan jus limua nipis
• Campur udang dan balik-balikkan sehingga udang disaluti campuran telur dadar .hidang panas-panas
AYAM KUKUS DENGAN IKAN MASIN
Bahan-bahan:-
Ayam 180 gram dibuang kulit dan dicincang kasar-kasar
Halia 5 keping dikupas dan dihiris halus-halus
Cili merah 1 tangkai dihiris-hiris
Limau nipis 1 biji diperah jusnya
Ikan kurau masin 45 gram dihiris nipis-nipis
Bahan perasa:-
Lada putih serbut ¼ sudu teh
Gula ½ sudu teh
Minyak bijan 1 sudu teh
Cara menbuat:-
• Perasakan ayaam dengan bahan perasa di dalam pinggan kalis panas campur halia cili dan jus limau nipis,gaul rata-tara dan perap selama 30 minit
• Atur ikan kurau masin di atas campur ayam dan kukus di atas air mendidih selama 15 minit hidang panas-panas
AYAM BERGULUNG TAUHU
Bahan-bahan:-
Ayam 300 gram dipotong-potong memanjang 2x11.5 cm
Kulit tauhu kering(fu pei) 6 keping kira-kira segiempat 20.5 cm
Putih telur ½ biji dipukul
Minyak masak untuk menggoreng terendam
Sos cili
Bahan perasa:-
Bawang besar 1 biji dikupas dan dikisar
Sos tiram 1 sudu sedang
Kicap cari 1 sudu sedang
Kicap pekat 1sudu teh
Gula 1 sudu teh
Serbuk lima repah(five-spice) 1 sudu teh
Garam ½ sudu teh
Telur 1 biji dipukul
Cara menbuat:-
• Perap kepingan ayam dengan bahan perasa selama 2 jam atas semalaman di dalam peti sejuk
• Bubuh 2 keping ayam memanjang di atas sekeping kulit tauhu kering gulung seperti menggulung popiah lekatkan tepi-tepi kulit tauhu dengan putih telur yang dipukul
• Cucuk-cucukkan kulit tauhu dengan jarum bagi mengelakkan buih angin terjadi apabila digoreng ulang proses menggulung dengan baik ayam dan kulit tauhu kering
• Panaskan minyak masak untuk mengoreng terendam kecilkan api dan goring terendam gulungan tauhu sehingga kuning keemasan tuskan
• Potong kecil-kecil dan hidang dengan sos cili
GULUNGAN DAGING LIMA REMPAH
Bahan-bahan:-
Ayam 600gm dicincang
Udang 300gm yang kecil dibuang kulit dibersihkan dan dicincang
Isi ketam 240gm
Lobak merah 10 cm dicincang kasar-kasar
Sengkuang cina 6 biji dikupas dan dicincang kasar-kasar
Cindawan cina kering 5 kaki diredam sehingga lembut dan dicincang kasar-kasar
Daun bawang 2-3 pokok dihiris-hiris
Telur 1 biji dipukul
Tepung gandum serbaguna 1 sudu besar
Kulit tauhu kering(fu pei) 1 keping besar dipotong-potong 30 x 12.5 cm
Telur putih ½ biji dipukul
Minyak masak untuk menggoreng terndam
Bahan perasa:-
Serbuk lima rempah(five-spice) ½ sudu teh
Garam ½ sudu teh
Lada putih serbut ½ sudu teh
Kicap cair ½ sudu besar
Minyak bijan ½ sudu besar
Cara menbuat:-
• Gaul rata-rata ayam,udang,isi ketam,lobak merah,senkuang cina,cindawan dan daung bawan tambah bahan perasa ,telar dan tepung gandum dan gaul lagi perap selama 1 jam.
• Bubuh canpuran ayam yang diperap di tergah-tergah setiap keeping kulit tauhu dan gulung sebesar 4 cmgarispusat lekatkan tepi-tepi kulit tauhu dengan telur putih ulang proses menggulung dengan baki campuran ayam dan kepingan kulit tauhu
• Bubuh gulungan di dalam dulang pengukus dan atas air mendidh selama 12 minit potong gulungan sebesar 2.5 cm dengan pisau tajam
• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan goring gulungan lima rempah sehingga kuning keemasan hidang panas-panas dengan cili sos
KAKI KAMBING
Bahan-bahan:-
Minyak masak 100 ml
Kulit kayu manis 2.5 cm
Buah perlaga 3 biji
Bunga cengkih 6 kuntum
Bunga lawang daging kambing atau lembu 600 gm dipotong nipis-nipis
Kelapa parut 1 biji diperah 500 lm pati santan dengan air secukupnya kemudian diperah pula 750 lm santan dengan air secukupnya
Ubi kentang 4 biji dikupas dan di potong empat
Tomato 3 biji dibelah dua
Garam 1 ½ sudu teh
Pes kari (dikisar halus-halus )
Bawag merah 8 ulas dikupas
Bawang putih 3 ulas dikupas
Halia 5 cm dikupas
Lengkuas 2.5 cm dikupas
Rempah kari daging serbuk 5 sudu besar
Cara menbuat:-
• Panaskan minyak di dalam periuk dan kulit kayu manis buah pelage,bungah cengkih dan bunga lawang selama beberapa minit
• Masukkan pes kari yang dikisar dan goreng kacau sehingga wangi dam pecah minyak
• Tambah dagingdan goreng sehingga daging disaluti rempah
• Campur santan dan didihkan kemudian renihkan selama 40 minit atau sehingge daging hamper empuk
• Masukkan ubi kentang dan tomato tambah pati santan dan renihkan sehingga daging empuk dan pekat masukkan garam dan hidang panas-panas.
DAGING MASAK MERAH
Bahan-bahan:-
Daging lembu 600 gm dikelar-kelar dan didadu 4 cm
Halia 5 cm dikupas dan dikisar
Kunyit 5 cm dikupas dan dikisar
Minyak masak 120 ml
Bawang merah 450 gm dikupas dan dihiris-hiris
Biji gajus 120 gm
Kismis 90 gm
Cili kering 40 tangkai direndam sehingga lembut dan dikisar
Air 1.25 liter
Daun nangka (jika suka)2-3 helai
Susu sejat(evaporated milk) 410 gm(1 tin)
Tomato puri 70gm ( ½ tin)
Sos tomato 4 sudu besar
Asam jawa 2 sudu teh diramas dengan sedikit air dan ditapis airnya
Garam 2 sudu teh
Daun pudina beberapa tangkai
Daun ketumbar 2 tangkai dipotong-potong 2.5 cm
Daun bawang 2 pokok dipotong-potong 2.5 cm
Gula 1 sudu teh
Cara menbuat:-
• Perap danging dengan halia dan kunyit dan ketepikan
• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang merah sehingga garing angkat dan tuskan
• Panaskan minyak lagi dan goreng biji gajus sehingga keperang-perangan tuskan dan ketepikan
• Masukkan kismis ke dalam minyak yang sama dan goreng selama 1 minit angkat dan tuskan ketepikan
• Tumis cili kering sehingga pecah minyak angkat dan ketepikan
• Masukkan daging ke dalam kuali dan tambah air serta daun nanka(jika digunakan),didihkan kemudian kecilkan api dan rennihkan selama 1 jam sehingga daging empuk keluarkan daun nangka
• Tambah bawang merah,biji gajus,kismis,cili kering dan semua bahan lain renihkan perlahan-lahan dan kacau selalu sehingga kuahnya pekat dan daging empuk hidang panas-panas
SAMBAL SOTONG
Bahan-bahan:-
Sotong kembang 600 gm
Minyak masak 75 ml
Bawang besar 2 biji dipotong 8 baji
Gula 2 sudu teh
Garam 1 sudu teh
Asam jawa 1 sudu besar diramas dengan 125 ml air dan ditapis airnya
Pes cili
Cili kering 15 tangkai dipotong dan dibuang biji
Cili merah 5 tangkai dipotong dan dibuang biji
Bawang putih 2 ulas dikupas dan dihiris-hiris
Bawang merah 12 ulas dikupas dan dihiris-hiris
Belacan serbuk 1 sudu besar
Kunyit 2 cm dikupas
Cara-cara:-
• Potong sotong kecil-kecil dan ketepikan
• Campurkan bahan-bahan pes cili dan kisar sehingga halus
• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga layu masukkan pes cili dan goreng kacua di atas api kecil sehingga pecah minyak tambah air dan didihkan
• Masukkan tomato,gula dan garam tambah tambah sotong dan masak selama 3 minit
• Campur air asam jawa dan masak selama 2-3 minit lagi sesuaikan perasa mengikut citarasa dan hidang panas-panas.