Resepi

Assalamualaikum...
Kat sini aku nak share sikit resepi yang aku suka masak dan sedikit resepi ciptaan my hubby maklum lah orang pernah jadi Chef jadi bnyk resepi yang terkumpul yang boleh kita kongsi bersama...

UDANG TUMIS PETAI


Bahan-bahan:-

Lengkuas 2.25 cm dikupas Kunyit 2.25 cm

Dikupas biji gajus 10 biji dipanggang

Serai 4 batang

Cili kering 20 tangkai direndam sehingga lembut

Cili merah 5 tangkai

Cili padi 5 tangkai

Bawang merah 240 gm dikupas

Bawang putih 2 ulas dikupas

Belacan 4x2.25 cm

Udang 600 gm yang kecil dibuang kulit dan dibersihkan

Minyak masak 6 sudu besar

Asam jawa 1 sudu besar membumbung diramas dengan 125 ml air dan ditapis airnya

Petai 15 mata dikopek kulit dan dibuang kulit ari

Gula 1 sudu teh

Garam ½ sudu teh

Cara-cara:-

• Campurkan lengkuas,kunyit,biji gajus dan serai dan kisar menjadi pes ketepikan.

• Campurkan cili,bawang merah dan belacan dan kisar menjadi pes ketepikan.

• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis pes lengkuas sehingga wangi.tambah pes cili dan goreng kacau di atas api kecil sehingga wangi dan pecah minyak

• Masukkan undang dan goreng kacau selama beberapa minit pastikan udang tidak terlalu masak tambah air asam jawa dan didihkan perlahan-lahan.

• Masukkan petai,gula dan garam goreng kacau selama 2 minit hidang panas-panas.

 
 
IKAN KUKUS TEOCHEW


Bahan-bahan:-

Ikan kurau atau bawal 600-900 gm

Garam 1 ½ sudu teh

Lada putih serbuk 1 sudu teh

Kubis asin 120 gm direndam dan dihiris-hiris

Cendawan cina kering 4 kaki direndam sehingga lembut dan dihiris-dihiris memanjang

Ayam 90 gm dipotong halus-halus memanjang

Halia 4 cm dikupas dan dipotong halus-halus memanjang

Cili merah 2 tangkai dipotong halus-halus memanjang

Minyak bijan 1 sudu teh

Air 125 ml

Minyak masak 3 sudu besar

Bawang merah 3-4 ulas dikupas dan dihiris-hiris

Daun bawang 2 pokok dipotong-potong 5 cm

Daun ketumbar 2 tangkai dipotong-potong 5 cm

Cara-cara:-

• Bersihkan ikan dan lumur dengan garam dan lada putih serbuk bubuh di ataspinggan kalis panas dan atur kubis asin cendawan,ayam,halia dan cili diatas ikan.

• Perah jeruk buah plum di atas ikan dan bubuhkannya di tepi ikan tambah minyakbijan dan air

• Letakkan pinggan di dalam dulang pengukus dan kukus di atas air mendidih selama 15 minit

• Sementara itu panaskan minyak masak di dalam kuali dan goreng bawang merah sehingga keperang-perangan

• Apabila ikan sudah masak tuang minyak dan bawang merah goreng ke atas ikan hias dengan daun bawang dan daun ketumbar hidang panas-panas.

TELUR TEH BERHERBA


Bahan-bahan:-

Telur 12 biji pada suhu bilik

Daun teh cina 4 sudu besar

Kicap pekat 3 sudu besar

Garam 1 sudu besar

Gula ½ sudu teh

Herba akar anglika cina (tong kwai) 15 gm

Herba codonopsis (tong sam)10 gm

Herba astragalus (pak kee)10 gm

Herba polyconattum(yok chok)10 gm

Herba biji medlar (kee chee) 5 gm

Cara-cara:-

• Masukkan telur ke dalam periuk besar dan tambah air sehingga menenggelamkan telur.masak sehingga mendidih kecilkan api dan renihkan selama 15 minit

• Tuskan telur dan biarkan sejuk dangan pelahan-lahan ketuk-ketukkan telur dengan belakang sudu untuk meretak kan kulitnay.

• Bubuh semula telur ke dalan periuk dan tambah air sehingga menenggelamkannya.masukkan bahan-bahan selebihnya,kacau dan biarkan mendidih.kecilkan api ketahap paling rendah dan renihkanselama 3 jam atau gunakan periuk crock pot dan masak selama 3 ½ jam.

• Tuskan telur dan sejukkan kupas kulit potong-potong dan hidang.


SUP KAMBING BEREMPAH


Bahan-bahan:-

Daging kambing 1 kg dibuang lemaknya dan dipotong dadu 2.5 cm

Air 2.5 liter

Kulit kayu manis 5 cm

Bunga cengkih 8 kuntum

Bunga lawang 2 kuntung

Lada putih biji 1 sudu teh

Ketubah biji ½ sudu teh

Jintan manis/kasar ½ sudu teh

Jintan putih/halus ½ sudu teh

Garam 2 sudu teh

Bawang merah 8 ulas dikupas dihiris-hiris dan digoreng garing

Bawang putih 3 ulas dikupas dihiris-hiris dan digoreng garing

Daun bawang 2 pokok dihiris-hiris

Cara-cara:-

• Masakkan daging kambing dan air kedalam periuk dan didihkan

• Tumbuk kasar-kasar kulit kayu manis bunga lawang lada putih ketumbar,jintan manisdan jintan putih bungkus dengan kain kasar dan masuk ke dalam sup yang sedang mendidih kecilkan api renihkan perlahan-lahan selama 2 jam sehinggs daging empuk.

• Buang buih yang timbul dan tambah garam hidang panas-panas dengan bawang merah,bawang putih yang digoreng garing serta daun bawang

 
TELUR DADAR LOBAK ASIN


Bahan-bahan:-

Telur 3 biji

Daun bawang 1 pokok

Minyak masak 2 sudu besar

Bawang putih 2 ulas dikupas dan dicincang halus-halus

Lobak asin 45 gm direndam selama 10 minit dan dicincang halus-halus

Bahan perasa:-

Kicap cair 1 sudu teh

Gula ½ sudu teh

Minyak bijan ½ teh

Lada putih serbuk ¼ sudu teh

Cara-cara:-

Pukul telur dengan garfu dan masukkan bahan perasa dan daun bawang kacau rata-rata dan ketepikan

Panaskan kuali leper dengan 1 sudu besar minyak masak dan goring kacau bawang putih dan lobak asin selama 1-2 minit di atas api kecil angkat dan masukkan ke dalam adunan telur

Panaskan minyak masak lagi di dalam kuali tuang adunan telur ke dalam kuali dan masak di atas api kecil sehingga keperang-perangan terbalikkan telur ke dalam kuali dadar dan masak sebelah bahagian lagi sehingga keperang-perangan.

 
SOTONG MASAK ASAM


Bahan-bahan:-

Sotong 450 gm yang kecil atau sederhana

Asam jawa 3 sudu besar diramas dengan 625 ml air dan ditapis airnya

Belacan1.25 cm persegi

Gula 1 sudu sedang

Garam 1 sudu kecil

Asam gelugur 3 keping

Bawang merah 12 ulas dikupas dan dihiris-hiris

Serai 2 batang dititik

Cili merah 4 tangkai dibelah memanjang dan dibiarkan tangkainya

Cili hijau 4 tangkai dibelah memanjang dan dibiarkan tangkainya

Cara-cara:-

• Cuci dan buang dakwat sotong ketepikan

• Masukkan air asam jawa belacan,gula,garam,asamgelugur,bawang merah dan serai ke dalam periuk

• Didihkan dan tambah cili merah dan cili hijau renihkan selama 10 minit

• Tambah sotong dan didihkan selama 3-4 minit sehingga masak hidang panah-panas.

 

ITIK PANGGANG DENGAN SOS PLUM


Bahan-banan:-

Itik panggang 1 ekor

Minyak masak untuk menggoreng terendam

Bijan 1 sudu besar digoreng tanpa minyak

Daun ketumbar 1 tangkai dicincang

Tomat 2 biji dihiris-hiris

Sos (dibancuh):-

Sos tomato 3 sudu besar

Sos cili 1 sudu besar

Sos plum 1 sudu besar

Gula 2 ½ sudu sedang

Garam ½ sudu teh

Minyak bijan 2 sudu teh

Sos stik A1 3 sudu sedang

Sos worchestershire 1 ½ sudu sedang

Air panas 75 ml

Tepung jagung 1 sudu teh

Cara menbuat:-

• Masukkan itik panggang ke dalam dulang pengukus dan kukus selama 1 jam jika suka itik boleh dikukus dahulu pada hari sebelumnya.

• Potong dada itik memanjang dengan pisau tajaim tetapi jangan dipotong habis

• Panaskan minyak masak untuk menggorang terendam di dalam kuali sehingga betul-betul panas goring itik sambil dibalik-balikkan selama 15-20 minit sehingga kulitnya garing dan kuning keemasan.

• Potong itik kecil-kecil dan atur di dalam pinggan.

• Tinggalkan sedikit minyak masak di dalam kuali untuk memasak sos panaskan minyak dan masukkan bancuhan sos kacau sehingga sos pekat tuang sos ke atas itik dengan menggunakan sudu dan tabur dengan bijan hidang panas-panas setelah dihias dengan daun ketumbar dan tomato

 

ITIK HALIA PERIUK TANAH


Bahan-bahan:-

Minyak masak 2 sudu besar

Halia muda 210gram dikupas dan dihiris-hiris

Bawang putih 7 ulas dikupas dan dicincang halus-halus

Tauhu jeruk (lam yee) 1 keping

Pes tauco berhalia pedas 2 sudu besar

Itik 1 ekor (seberat 2.75 kg) dibuang kulit kaki dan leher dan dipotong kecil-kecil

Gula 1 sudu besar

Kicap pekat 1 sudu besar

Air 875 ml

Tepung jagung 2 sudu teh dibancuh dengan 2 sudu besar air

Daun bawang 1 sudu besar yang dihiris-hiris

Daun ketumbar 1 sudu besar yang dihiris-hiris

Cara menbuat:-

• Panaskan minyak masak di dalam periuk tanah 10 cm tumis kepingan halia sehingga wangi masukkan bawang putih dan goring sehigga perang

• Tambah tauhu jeruk dan pes tauco berhalia pedas dan goring kacau sehingga wangi

• Masukkan itik dan masak selama 2 minit tambah gula dan kicap pekat dan balik-balikkan agar rata

• Tamdah air dan didihkan,kecilkan api dan renihkan tertutup selama 1 jam atau lebih sehingga itik empuk dan kuah perkat kacau selalu semasa merinihkannya

• Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung dan masukkan daun bawang dan bawang dan daun ketumbar hidang panas-panas


 
UDANG MENTEGA BERKERISIK


Bahan-bahan :-

Udang 500 gram yang besar dibersihkan dan dibuang janggut

Garam ½ sudu teh

Lada putih serbuk ½ sudu teh

Minyak masak untuk menggoring terendam

Mentega 90 gram

Kelapa parut goreng kering 60 gram dikisar sehingga halus dan menjadi kerisik

Gula 2 sudu teh

Garam ½ sudu teh

Cili padi 10 tangkai dihiris halus-halus

Daun bawang 2 pokok dihiris-hiris

Daun ketumbah 2 tangkai dihiris-hiris

Limau nipis 1 biji diperah jusnya

Telur dadar :-

Telur 2biji dipukul

Kicap cair 1 sudu teh

Garam ¼ sudu teh

Lada putih serbuk ½ sudu teh

Cara menbuat:-

• Perasakan udang dengan garam dan lada putih ketepikan

• Campurkan bahan telur dadar di dalam mangkuk panaskan kuali tak melekat dan tuang sepertiga campurkan telur ke dalam kuali panas dan masak sehingga menjadi telur dadar nipis angkat dan ulang proses dengan baik campur telur hiris telur dadah nipis-nipis dan ketepikan

• Panaskan minyak masak untuk menggoring terendam dan goreng udang sehingga masak.angkat

• Panaskan mentega di dalam periuk di atas api api kecil masakkan kerisik,gula ,garam dan cili padi balik-balikkan dan masak sehingga wangi tambah telur dadah yang dihiris,daun bawang ,daun ketumbah dan jus limua nipis

• Campur udang dan balik-balikkan sehingga udang disaluti campuran telur dadar .hidang panas-panas


AYAM KUKUS DENGAN IKAN MASIN


Bahan-bahan:-

Ayam 180 gram dibuang kulit dan dicincang kasar-kasar

Halia 5 keping dikupas dan dihiris halus-halus

Cili merah 1 tangkai dihiris-hiris

Limau nipis 1 biji diperah jusnya

Ikan kurau masin 45 gram dihiris nipis-nipis

Bahan perasa:-

Lada putih serbut ¼ sudu teh

Gula ½ sudu teh

Minyak bijan 1 sudu teh

Cara menbuat:-

• Perasakan ayaam dengan bahan perasa di dalam pinggan kalis panas campur halia cili dan jus limau nipis,gaul rata-tara dan perap selama 30 minit

• Atur ikan kurau masin di atas campur ayam dan kukus di atas air mendidih selama 15 minit hidang panas-panas

 

AYAM BERGULUNG TAUHU


Bahan-bahan:-

Ayam 300 gram dipotong-potong memanjang 2x11.5 cm

Kulit tauhu kering(fu pei) 6 keping kira-kira segiempat 20.5 cm

Putih telur ½ biji dipukul

Minyak masak untuk menggoreng terendam

Sos cili

Bahan perasa:-

Bawang besar 1 biji dikupas dan dikisar

Sos tiram 1 sudu sedang

Kicap cari 1 sudu sedang

Kicap pekat 1sudu teh

Gula 1 sudu teh

Serbuk lima repah(five-spice) 1 sudu teh

Garam ½ sudu teh

Telur 1 biji dipukul

Cara menbuat:-

• Perap kepingan ayam dengan bahan perasa selama 2 jam atas semalaman di dalam peti sejuk

• Bubuh 2 keping ayam memanjang di atas sekeping kulit tauhu kering gulung seperti menggulung popiah lekatkan tepi-tepi kulit tauhu dengan putih telur yang dipukul

• Cucuk-cucukkan kulit tauhu dengan jarum bagi mengelakkan buih angin terjadi apabila digoreng ulang proses menggulung dengan baik ayam dan kulit tauhu kering

• Panaskan minyak masak untuk mengoreng terendam kecilkan api dan goring terendam gulungan tauhu sehingga kuning keemasan tuskan

• Potong kecil-kecil dan hidang dengan sos cili


 
GULUNGAN DAGING LIMA REMPAH


Bahan-bahan:-

Ayam 600gm dicincang

Udang 300gm yang kecil dibuang kulit dibersihkan dan dicincang

Isi ketam 240gm

Lobak merah 10 cm dicincang kasar-kasar

Sengkuang cina 6 biji dikupas dan dicincang kasar-kasar

Cindawan cina kering 5 kaki diredam sehingga lembut dan dicincang kasar-kasar

Daun bawang 2-3 pokok dihiris-hiris

Telur 1 biji dipukul

Tepung gandum serbaguna 1 sudu besar

Kulit tauhu kering(fu pei) 1 keping besar dipotong-potong 30 x 12.5 cm

Telur putih ½ biji dipukul

Minyak masak untuk menggoreng terndam

Bahan perasa:-

Serbuk lima rempah(five-spice) ½ sudu teh

Garam ½ sudu teh

Lada putih serbut ½ sudu teh

Kicap cair ½ sudu besar

Minyak bijan ½ sudu besar

Cara menbuat:-

• Gaul rata-rata ayam,udang,isi ketam,lobak merah,senkuang cina,cindawan dan daung bawan tambah bahan perasa ,telar dan tepung gandum dan gaul lagi perap selama 1 jam.

• Bubuh canpuran ayam yang diperap di tergah-tergah setiap keeping kulit tauhu dan gulung sebesar 4 cmgarispusat lekatkan tepi-tepi kulit tauhu dengan telur putih ulang proses menggulung dengan baki campuran ayam dan kepingan kulit tauhu

• Bubuh gulungan di dalam dulang pengukus dan atas air mendidh selama 12 minit potong gulungan sebesar 2.5 cm dengan pisau tajam

• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan goring gulungan lima rempah sehingga kuning keemasan hidang panas-panas dengan cili sos

 
KAKI KAMBING


Bahan-bahan:-

Minyak masak 100 ml

Kulit kayu manis 2.5 cm

Buah perlaga 3 biji

Bunga cengkih 6 kuntum

Bunga lawang daging kambing atau lembu 600 gm dipotong nipis-nipis

Kelapa parut 1 biji diperah 500 lm pati santan dengan air secukupnya kemudian diperah pula 750 lm santan dengan air secukupnya

Ubi kentang 4 biji dikupas dan di potong empat

Tomato 3 biji dibelah dua

Garam 1 ½ sudu teh

Pes kari (dikisar halus-halus )

Bawag merah 8 ulas dikupas

Bawang putih 3 ulas dikupas

Halia 5 cm dikupas

Lengkuas 2.5 cm dikupas

Rempah kari daging serbuk 5 sudu besar

Cara menbuat:-

• Panaskan minyak di dalam periuk dan kulit kayu manis buah pelage,bungah cengkih dan bunga lawang selama beberapa minit

• Masukkan pes kari yang dikisar dan goreng kacau sehingga wangi dam pecah minyak

• Tambah dagingdan goreng sehingga daging disaluti rempah

• Campur santan dan didihkan kemudian renihkan selama 40 minit atau sehingge daging hamper empuk

• Masukkan ubi kentang dan tomato tambah pati santan dan renihkan sehingga daging empuk dan pekat masukkan garam dan hidang panas-panas.

 
DAGING MASAK MERAH


Bahan-bahan:-

Daging lembu 600 gm dikelar-kelar dan didadu 4 cm

Halia 5 cm dikupas dan dikisar

Kunyit 5 cm dikupas dan dikisar

Minyak masak 120 ml

Bawang merah 450 gm dikupas dan dihiris-hiris

Biji gajus 120 gm

Kismis 90 gm

Cili kering 40 tangkai direndam sehingga lembut dan dikisar

Air 1.25 liter

Daun nangka (jika suka)2-3 helai

Susu sejat(evaporated milk) 410 gm(1 tin)

Tomato puri 70gm ( ½ tin)

Sos tomato 4 sudu besar

Asam jawa 2 sudu teh diramas dengan sedikit air dan ditapis airnya

Garam 2 sudu teh

Daun pudina beberapa tangkai

Daun ketumbar 2 tangkai dipotong-potong 2.5 cm

Daun bawang 2 pokok dipotong-potong 2.5 cm

Gula 1 sudu teh

Cara menbuat:-

• Perap danging dengan halia dan kunyit dan ketepikan

• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang merah sehingga garing angkat dan tuskan

• Panaskan minyak lagi dan goreng biji gajus sehingga keperang-perangan tuskan dan ketepikan

• Masukkan kismis ke dalam minyak yang sama dan goreng selama 1 minit angkat dan tuskan ketepikan

• Tumis cili kering sehingga pecah minyak angkat dan ketepikan

• Masukkan daging ke dalam kuali dan tambah air serta daun nanka(jika digunakan),didihkan kemudian kecilkan api dan rennihkan selama 1 jam sehingga daging empuk keluarkan daun nangka

• Tambah bawang merah,biji gajus,kismis,cili kering dan semua bahan lain renihkan perlahan-lahan dan kacau selalu sehingga kuahnya pekat dan daging empuk hidang panas-panas

 
SAMBAL SOTONG


Bahan-bahan:-

Sotong kembang 600 gm

Minyak masak 75 ml

Bawang besar 2 biji dipotong 8 baji

Gula 2 sudu teh

Garam 1 sudu teh

Asam jawa 1 sudu besar diramas dengan 125 ml air dan ditapis airnya

Pes cili

Cili kering 15 tangkai dipotong dan dibuang biji

Cili merah 5 tangkai dipotong dan dibuang biji

Bawang putih 2 ulas dikupas dan dihiris-hiris

Bawang merah 12 ulas dikupas dan dihiris-hiris

Belacan serbuk 1 sudu besar

Kunyit 2 cm dikupas

Cara-cara:-

• Potong sotong kecil-kecil dan ketepikan

• Campurkan bahan-bahan pes cili dan kisar sehingga halus

• Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga layu masukkan pes cili dan goreng kacua di atas api kecil sehingga pecah minyak tambah air dan didihkan

• Masukkan tomato,gula dan garam tambah tambah sotong dan masak selama 3 minit

• Campur air asam jawa dan masak selama 2-3 minit lagi sesuaikan perasa mengikut citarasa dan hidang panas-panas.


Terima Kasih Sudi Baca Jangan Lupa Komen